Loading. Please wait...
search

Cage House

House Renovation at Cinere, Jakarta

Dissolving the boundaries between outer and inner space….

Redefining the flexibility of space function….

Earlier condition 

This renovation project takes place in Cinere, Depok Indonesia.

This house is a typical common house which rest in a housing neighborhood.

As a common description, housing in Indonesia almost has the homogenous typology in a various site dimension. The homogenous typology here is a typology which has the tendency to maximize the space requirements, which often forgetting the room qualities in a tropical climate condition, where natural lighting and ventilation are necessary.

The existing house condition has two floors, which the second floor is using a reinforced concrete composite construction, wooden boards, and some steel girder.

The owner desires a house of one master bedroom with attached bathroom, two children bedrooms, and a living room. There is a special request delivered to us, the owner is dreaming of having a dominant living room, becoming the center of family interaction. And mainly, a limited construction budget.

Design strategy 

Based on these three factors: space requirements, budget concerns, and existing conditions; simultaneously we try to explore the design possibilities. Until eventually the duplex concept emerge as a main concept, with this consideration: the wooden board structure on the second floor is cut in half of the total area and used as a framework for concrete cast, so that we could cut the expense for the formwork. By cutting half the wooden plate flooring, we create a high ceiling, and in this point we lay a living room. This room is becoming a central point where the owner could have activity freely and having a direct contact with downstairs and upstairs room, making it an unlimited space. Then the more private rooms placed in the most outer perimeter, having a view towards the street.

The most interesting part of the whole concept is dissolving boundaries between outer and inner space, in this case a garden/deck. This means by creating a cage which letting the sunlight and wind floating free, and limiting the incoming rainwater through the deck area so the area could be used for many activities in various weather condition.

Recycled material 

The usage of recycled material obtained from the existing house is really helping reduce the construction cost. Besides using wooden floor plate as a framework, we reuse WF steel girder as a roof beam structure support, which attached in such a way it framed the living room. The usage of used wooden window frame and iron trellis for stair step and as the shadow maker element on the cage construction, stacked artistically and painted white to strengthen the architecture character of this house.

Room within a room 

The sense of spaciousness in this house is balanced with accentuated elements, forming a room within a room. A little orange cage is attached on the steel structure, aside from functioning as a reading space, this pod is also strengthening the room within room concept; so as the popped box on master bedroom functioned as a working room.

With no boundaries between outer and inner space, the concept brings a very own advantage, especially for limited land size.

Details

Location
Project Completion
Site Area
Project Area
Number of Stories

Categories

View Bigger
View Bigger
View Bigger
View Bigger
View Bigger
View Bigger
View Bigger
View Bigger
View Bigger
View Bigger
View Bigger
Story Details Details Like 1

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
× Let's chat and share your ideas!